Uporabni nasveti

Priporočilo o vzdrževanju internega hišnega vodovodnega omrežja

Kozarec se polni iz vodovodne pipe

20. april 2020

Zaradi prekinitve dejavnosti v času epidemije COVID-19 se je uporaba pitne vode v številnih objektih zmanjšala ali povsem prekinila.

Posledica tega je zastajanje in dvig temperature vode v internem vodovodnem omrežju oz. hišni vodovodni napeljavi. To lahko poveča tveganje za zdravstveno neustreznost pitne vode tudi v kasnejšem obdobju, ko se bodo razmere normalizirale.

Z namenom, da bi se izognili težavam pri zagotavljanju skladnosti in zdravstvene ustreznosti pitne vode, ko se bo delo ponovno pričelo lastnikom, upravnikom in odgovornim osebam objektov priporočamo, da do vzpostavitve običajnih razmer poskrbijo za osnovni preventivni ukrep, to je izpiranje internega vodovodnega omrežja. Priporočamo, da se voda v internem omrežju popolnoma izmenja vsaj na obdobje 7 dni. To storite z odprtjem vseh pip v objektu in WC kotličkih vsaj do stabilizacije temperature, s čimer zmanjšate tveganje za zdravstveno neustreznost pitne vode do takrat, ko boste ponovno pričeli z dejavnostmi.

V branje priporočamo tudi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ):

Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja

Priročnik za otroke Ni mi vseeno, vse naj bo (spet) zeleno

11. oktober 2019

Slovenska komunalna podjetja smo pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije združila moči in osnovala delovni zvezek za otroke Ni mi vseeno, vse naj bo (spet) zeleno. Z delovnim zvezkom želimo odgovorne navade in premišljeno vedenje prikazati že najmlajšim, ki svoje vedenje in navade šele razvijajo.

Vsebine so zasnovane tako, da se otroci skozi zabavne kvize, pobarvanke in druge miselne igre učijo pravilnega ločevanja, odgovornega nakupovanja, ponovne uporabe ter spoštovanja naravnih virov in hrane. Vsebino priročnika oziroma delovnega zvezka (zvezek je v dveh delih zaradi morebitne omejitve velikosti prenosa) si lahko prenesete s povezave:

Ni mi vseeno, vse naj bo (spet) zeleno 1-del

Ni mi vseeno, vse naj bo (spet) zeleno 2-del

Predstavitev pobude skupaj za boljšo družbo

7. julij 2019

Pobuda slovenskih komunalnih podjetij

Spoštovani občani,

pod okriljem komunalne zbornice, katere član je tudi našo komunalno podjetja, so se slovenska komunalna podjetja povezala v želji, da bi:

  • pili vodo iz pipe namesto iz plastenk,
  • zmanjšali količine odpadkov, predvsem količine zavržene hrane,
  • bolj preudarno razmišljali o načrtovanih nakupih,
  • kupovali več stvari iz druge roke ali si jih izposojali …

Del tega prizadevanja je tudi pobuda Voda iz pipe. V Sloveniji imamo srečo, da je kakovost naše pitne vode odlična in ni potrebe, da vsakič, ko se želimo odžejati, posežemo po ustekleničeni vodi. Tako ravnanje obremenjuje tako okolje kot tudi vašo denarnico. Ustekleničena voda 100-krat bolj obremenjuje okolje in je tudi precej dražja od vode iz pipe.

Zato smo za vas v sklopu pobude Skupaj za boljšo družbo pripravili zanimiva dejstva, ki jih lahko preberete tukaj>

Želimo si, da bi se pobudi slovenskih komunalnih podjetij pridružili tudi vi!

Odpadki, ki ne sodijo v umivalnik, wc školjko ali kuhinjski odtok

20. april 2018

V javni kanalizaciji in greznicah se pojavljajo odpadki, ki vanj ne sodijo in povzročajo motnje v delovanju kanalizacijskega sistema in čistilne naprave.

Preberite več>

Kako varčevati z vodo

26. marec 2018

Vsi se moramo zavedati, da čisti vodni viri niso neusahljivi. Zato moramo imeti odgovoren in varčen odnos do vode. Z zmanjšanjem porabe vode posredno zmanjšujemo tudi porabo električne energije, prispevamo k ohranjanju okolja in omilitvi podnebnih sprememb.

Popis in odčitavanje vodomera za pitno vodo

16. april 2018

Količina porabljene vode se meri z merilno napravo-vodomerom v kubičnih metrih (m2) in je osnova za obračun vodarine. Stranka lahko javlja mesečno količino porabljene vode na brezplačno telefonsko številko 080-30-07 ali na elektronski naslov marina.cucek@jkpravne.si  od 24. do 28 v mesecu.

Preberite več >