Sodobni način poslovanja
z e-Računom

Zakaj e-Račun

V sodobnem svetu vse bolj prevladuje informacijska ter mobilna tehnologija, zato je nujno, da temu prilagodimo tudi svoje poslovanje. Vsi udeleženci v sistemu e-Račun smo del družbe ekološko odgovornih, ki jim je mar za ohranjanje narave. Postanite del te družbe tudi vi.

Kaj je e-Račun

e-Račun je račun, izdan v elektronski obliki. Skladno z veljavnimi predpisi enakovredno zamenjuje klasični papirnati račun. Namesto v poštni nabiralnik boste odslej po uspešno opravljeni prijavi na prejem e-Računa, ki jo lahko oddate v svoji spletni banki in tudi pri izdajatelju e-računov, račune prejemali, pregledovali in plačevali v spletni banki. S tem preprostim korakom si boste olajšali upravljanje osebnih financ. Elektronsko poslovanje je enostavnejše, cenejše, ekološko, hitrejše ter predvsem prijaznejše do uporabnikov.

Prednosti za uporabnike:

  • prejem računa neposredno v elektronsko banko;
  • enostavno in hitrejše plačevanje, vsi podatki za plačilo v elektronski banki so že izpolnjeni, potreben je samo en klik;
  • nižji stroški plačevanja (plačilo računa v elektronski banki je nižje od plačila na bankomatu ali na bančnem okencu);
  • pregled vseh čakajočih in že plačanih računov na enem mestu;
  • plačani e-računi se lahko shranjujejo v arhivu spletne banke;
  • prejemanje računov tudi v PDF formatu. PDF priponko lahko prejemnik shrani v svoj arhiv ali jo natisne; ekološko: e-računi so okolju prijazni, saj nadomeščajo klasične papirnate račune;
  • e-račun v e-banki lahko stranke kombinirajo tudi s plačilom prek direktne obremenitve. Plačilo izvede banka z direktno obremenitvijo, prejeti računi pa se v e-banki shranijo med plačanimi računi. Tistim, ki imajo urejeno plačilo prek direktne obremenitve, sicer predlagamo, da si raje uredijo e-račun na e-naslov. 

Razlog več za uvedbo e-računov je tudi zakonodaja. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU-A) v 26. členu določa, da bodo morajo od 01.01.2015 dalje proračunski uporabniki prejemati račune in spremljajoče dokumente izključno v elektronski obliki (e-račun).

Za prijavo na e-Račun so pomembni naslednji dokumenti: